Horvátország

Olykor nem is kell messze menni az igazán tökéletes nyaralásért: a szomszédos Horvátországban minden adott a kellemes, mediterrán vakációhoz. A számtalan szigetet, az 1800 kilométer hosszú tengerpartot, az ódon városokat és a szurdokokkal, vízesésekkel, tavakkal tarkított hegyvidékeket egyaránt napsütötte életöröm járja át. Elég csak beleszagolni a fenyőtől, rozmaringtól és levendulától illatozó levegőbe, máris teljes a varázs! Illatozó leanderek, középkori kőházak, mediterrán romantika, eldugott, hangulatos öblök, kristálytiszta tenger, sok száz kilométernyi strand – és ez még csak Horvátország tengerparti része. Délnyugati szomszédunk igazán büszke lehet természeti kincseire. A belső, szárazföldi tájakon erdők, szurdokokkal tagolt hegyek, vízesések, gyors patakok, csodás nemzeti parkok és olyan lélegzetelállító szépségek várják a kalandorokat, mint a zuhatagokkal tarkított Plitvicei tavak.

 

Nyáron persze vonzóbb az Adriai-tenger kéksége, szinte mindegy is, hogy Isztriát, a Kvarner-öblöt, vagy Dalmácia legdélebbi csücskét választjuk-e. A tengerparton és a gyöngyökként elszórt kisebb-nagyobb szigeteken mindenütt eldugott öblök, szikrázó napsütés és ódon hangulatú, történelmi városok teszik tökéletessé a pihenést. Az Isztriai-félszigeten Porec nyüzsgése, Pula római kori arénája és Rovinj óvárosa mellett jó kirándulási célpont a Limski-fjord is. Az egykori folyótorkolat kristálytiszta vizét barlangokkal tagolt sziklafalak őrzik, a 9 kilométer hosszú tengeröbölben osztrigát is tenyésztenek.

A Kvarner-öbölben, Opatija tengerparti sétányán mintha a francia Riviérán korzóznánk. Egy hídon átkelve a smaragdzöld Krk-szigeten kipróbálhatjuk, beférünk-e Vribnik településén a világ legszűkebb utcácskájába. A picike Rab-szigetet középkori hangulatot árasztó óvárosa, templomtornyai, szűk sikátorai teszik varázslatossá és itt találjuk az ország legnagyobb homokos strandját Loparnál.

Feltétlenül látogassuk meg Észak-Dalmácia legszebb városát, Zadart, nem csak óvárosa miatt, de felejthetetlen élmény hason fekve hallgatni a széltől és hullámveréstől függően mindig más zenét játszó tengeri orgonát, majd végigsétálni a móló kőkockáiba épített Naprendszeren. A kopár Pag-szigetet lassan mélyülő strandjai és a csipkekészítő művészek miatt érdemes felkeresni. Sibenik középkori városától könnyen eljuthatunk a leírhatatlanul gyönyörű Krka-vízeséshez, a szigeteken lévő Kornati Nemzeti Parkba, valamint Horvátország első aquaparkjába.

Kulturális szépségekben talán Dél-Dalmácia a leggazdagabb – Split, Trogir és Dubrovnik egyaránt a Világörökség része –, de a táj látványa is megéri a hosszabb utazást. Lenyűgöző komorsággal magasodnak a sziklák az egykori kalózváros, Omis partjainál. A makarskai riviéra a Biokovo-hegység lábánál a legfestőibbnek tartott horvát strand. A levendula, rozmaring és fenyő illatába burkolózó Brač, Hvar és Korčula szigetein hangulatos óvárosokkal, gyönyörű öblökkel találkozhatunk és megismerhetjük a dalmát emberek vendégszeretetét.