Kuba: trópusi nosztalgia

Romantikus retró a szivarillatú szigeten: a múlt számtalan rétegét őrző, utánozhatatlan hangulatú Kuba trópusi melegével, csodás fehér homokos strandjaival és fertőző életörömével kihagyhatatlan kaland, amelynek minden pillanatát ki kell élvezni. A trópusi éghajlatú karibi szigetországba érkezve egy teljesen más világba csöppenünk. Az egykori spanyol gyarmat az ötvenes évek környékén az amerikai gengsztervilág jelentős bázisa volt, jó ötven éve pedig szocialista-kommunista berendezkedésű köztársaságként működik, így Kuba összképe minden szempontból igazán eklektikus.

A fővárosban, Havannában az utcán zajlik az élet. A koloniális stílusú, még romosan is pompás lakóházak között, a veterán amerikai és a régi szovjet autók rengetegében a közvetlenség, a spontaneitás és a boldogság fogalmai gyorsan új értelmet nyernek. Valahonnan mindig szól a salsa, ismerkedésre, táncra vagy egy dominópartira mindig van idő, és kubai rum vagy egy frissítő koktél is mindig akad, akár az óceánparti sétány, a Malecón köveit koptatjuk, akár az Óváros fakockákkal burkolt terein nézelődünk. A régi főváros, a délen fekvő Santiago de Cuba – az ország második legnagyobb városa – szintén megér egy látogatást, ha még többet szeretnénk tudni Kuba lakóiról és történelméről.

A vidéki tartományokban hangulatos kisvárosok és természeti csodák egész sora várja a látogatókat. A Viñales-völgy dús növényzetét különleges sziklaképződmények tarkítják, itt mindenképp ajánlott csónakkal felfedezni az Indián Barlangot.
Pinar del Rio dohányültetvényeinél az autentikus szivarsodrást is megmutatják az érdeklődőknek. Camagüeyben igazi labirintust idéz a kalózok megtévesztésére kialakított utcakép, Cienfuegos a francia telepesek hatására egészen európai hangulatú, míg a Karib-tengerhez közeli Trinidad a Cukormalmok Völgyénél szinte érintetlen formájában mutatja a régi gyarmati stílust: a hajdan cukornádból meggazdagodott város még kopottasan is lenyűgöző.

A kubai nyüzsgést és túláradó vitalitást a legtökéletesebben a tengerparton lehet kipihenni. Évtizedeken át a fehér homokos Varadero volt az ország első számú nyaralóhelye, de mára felzárkózott mellé a hasonlóképp gyönyörű Cayo Santa Maria kis szigete is. Ebben a térségben igazán érdemes kipróbálni a búvárkodást és delfinekkel fürdőzést is – ezeket pont ugyanúgy kár lenne kihagyni, mint a már említett koktélokat és a vérpezsdítően kubai, zenés-táncos bulikat.