Kréta, a kultúra bölcsője

Az elcsépeltnek tűnő szlogen, annyira igaz, hogy szinte lehetetlenség lubickoló semmittevésre biztatni a Krétára látogató turistákat. A kedvelt üdülőhelyekről Rethimno, Chania, Bali Beach, Hersonisos, Malia, Stalis, Gouves stb. könnyű útra kelni, mert az úthálózat elég jó a szigeten. A nagy távolságok miatt azonban, megéri útitervet készíteni. Szinte mindenki ellátogat az Irakliontól pár kilométerre található Knósszoszi Palotába és a fővárosi Régészeti Múzeumba, de nem érdemes csak úgy neki vágni. Ahhoz, hogy valamelyest eligazodjunk a 20.000 négyzetméteres ásatási területen, és persze a minószi kultúrában egy szakképzett idegenvezető nagy segítség lehet. Népszerű kirándulás az Eleoundáról hajóval megközelíthető Leprások-szigete. A XX. század elején a görög kormány Spinalongára telepítette át a krétai leprásokat, akik az 1570-es években emelt erődítmény romjaira építkeztek, és hetente 1-2 alkalommal kaptak gyógyszert és élelmet.

Sokak kedvenc helye a festői Mirabelló-öböl, és a Feneketlen-tó köré épült Agiosz Nikolaosz. Az itt sorakozó éttermek, kávézók, bárok kilátást nyújtanak a tavon ringatózó színes bárkákra, újabb felejthetetlen percekkel ajándékozva meg a krétai tartózkodást. Irakliontól, a fővárostól keletre indulva útba ejthetjük Fodelét, El Greco szülőfaluját. Rethimnóban és Chaniában pedig romantikus sétákat tehetünk, és elidőzhetünk a krétai konyha remekeit kóstolgatva. Akik hőségben is bátran túráznak, ne hagyják ki a Szamária-szurdokot, amely Európa leghosszabb, járható szurdokvölgye. 18 km hosszú, ahol összeszűkül, ott a falai kb. 600 méter magasak. Az elszántságon, az elegendő folyadékon túl, túracipőre is szükség lesz.

Krétáról nem kérdés, hogy át kell hajózni Szantorinire. A pár éve még öt órás menetidőt, ma már a szárnyashajók lerövidítették, így több idő marad a mesés sziget felderítésére. Oia márvánnyal borított utcája a hajóskapitányok városának gazdagságáról tanúskodik. A kilátás innen leírhatatlan. A digitális fényképezőgépek korában már nem gond a fényképezés, de régebben egy tekercs film már itt elfogyott. Pedig gyönyörű panorámával dicsekedhet a főváros, Thira. Itt található a Kikládok legnagyobb ortodox katedrálisa, a Panagia Ipapanti, melynek gazdagsága ámulatba ejtő. Pisztáciát ropogtatva, jeges Ouzót iszogatva, már csak a töprengés marad, hogy miként lehet meghosszabbítani a vakációt.