Hová utazzunk a Dunántúlon?

A belföldi nyaralócélpontok közül a Balaton és a Velencei-tó (Gárdony, Velence) érthetően örök kedvencek, de a nyugati országrész ennél sokkal több olyan érdekességet és szépséget kínál, amit szintén érdemes – akár újra – megismerni.

Balaton

Akár egyszerű kirándulásra, akár hosszabb nyaralásra készülünk, a dunántúli országrészben minden alkalomra találunk megfelelő helyet családi, baráti és romantikus kiruccanásra is. A csodás panorámájú Dunakanyarban a folyó jobb partjának három hangulatos kisvárosa egyaránt remek programokat kínál. Szentendre, a macskaköves utcákkal és sikátorokkal teli művésztelepülés, a reneszánszot idéző Visegrád és a hazánk legnagyobb bazilikájának otthont adó Esztergom tökéletes kirándulóhelyek, és ha több időnk van, túracipőt is vigyünk magunkkal. A Visegrádi-hegység legmagasabb pontja, a Dobogó-kő meghódítása mellett izgalmas kalandokat ígér a Rám-szakadék: a vízesésekkel tarkított, sziklafalba vágott szűk szurdokvölgyben kapaszkodókorlátokkal és létrákkal biztosított túraútvonal halad.

dunakanyar2015

Dömös fölött pedig a Prédikálószékről lenyűgöző kilátás nyílik a folyókanyarulatra. A Balaton-felvidéken járva (Sümeg, Tapolca) nyár elején nem árt Tihany lila levendulamezőjét is bevenni az útvonalba, a Káli-medence mesés kis falvait és különleges geológiai képződményeit pedig akár lóhátról is felfedezhetjük. Kihagyhatatlan program egy csónakázás a Tapolcai-tavasbarlangban. A nyáréjszakai amatőr és profi csillaglesőket Bakonybélben a Pannon Csillagda várja. Innen a barokk Győr, a műemlékekben gazdag Sopron és a körbe is kerékpározható Fertő-tó felé haladva útközben Pannonhalmán nem csak a bencés főapátság látványos épületét érdemes meglátogatni, hanem a hozzá tartozó fűszer- és gyógynövénykertet, az arborétumot és a levendula-lepárlót is.

A Balaton nyugati csücskénél megelevenedik a Tüskevár című regény. A Zala torkolatvidékén a gazdag élővilágáról és számtalan madaráról ismert Kis-Balaton (Alsópáhok) védett terület; a jellegzetes hídjáról ismert Kányavári sziget és Kápolnapusztán a bivalyrezervátumban dagonyázó csorda elképesztő látvány. A közelben több településen is találhatók termálfürdők. A hévízi tó elsősorban gyógyulni és lazítani vágyó felnőtteknek ajánlott, SárvárZalakaros és Kehidakustány élményfürdőit viszont a gyerekek is élvezni fogják. A természetjárók és a népi kultúra rajongói a szentgotthárdi határhoz közeli Őrség (Celldömölk, Felsőszölnök, Lenti, Lenti-Gosztola, Vasszentmihály) felé vegyék az irányt, itt minden négyzetkilométeren csodára lehet bukkanni. Belső-Somogy és a Zselic szintén bámulatos kincseket rejt: a Deseda-parkerdőt 8 kilométer hosszú tavával túrázók, strandolók, evezősök és horgászok egyaránt kedvelni fogják; a Petesmalmi Vidraparkban vízimadarakkal és természetesen vidrákkal is találkozhatunk; a tiszta éjszakai égboltot a vadonatúj Zselici Csillagparkban célszerű részletesen megfigyelni.

Pécs

A vadregényes Mecsek északi kapujában, Abaligetnél a bámulatos cseppkőbarlang és a Denevérmúzeum miatt érdemes megállni; Orfűn erdős dombok közt megbújó tavak várják a strandolókat és horgászokat, de a vízi vidámpark is igazi nyári élményeket ígér. A mindig életteli, mediterrán kultúrváros, Pécs közelében kipróbálhatjuk az ország egyik legnagyobb erdei kalandparkját, a környéken járó borbarátoknak pedig egy villányi látogatás is kötelező!