Földi Paradicsom: Bali

Az indonéziai Bali maga a földi Paradicsom: a fűszerillatú szigeten gyönyörű tengerpartok, trópusi növények, vulkánok és kulturális különlegességek nyújtanak ezernyi látnivalót – az egzotikus ételkínálat és a mosolygós helyiek társasága már csak hab a tortán.

Viceroy Bali Resort

Viceroy Bali Resort

Indonézia apró szigetén az édeni nyugalomra és az egzotikus kalandokra vágyók egyaránt remekül fogják érezni magukat. Bali hat vulkánból álló hegysorát mély krátertavak és kanyonok szabdalják, a tájban buján zöldellő esőerdők és ökrökkel művelt rizsteraszok váltják egymást, a fűszerek, gyümölcsök és különleges trópusi növények illatkavalkádja pedig állandó társunk az úton. Különlegesen díszes hindu templomokat a leglehetetlenebb helyeken is találni, magasan a hegyekben, vagy épp egy tavon úszva. Az 1700 méteren lévő Bratan tó partján fekvő Bedugulnál van Bali legszebb úszó temploma, Tanah Lot parti sziklán álló templomához pedig késő délután érdemes ellátogatni: naplementében egyszerűen mesés a látvány.

Tanah Lot

Bali legnagyobb vízeséséhez, a 30 méterről alázúduló Gitgithez kávéültetvények és szegfűszegbokrok között vezet az út; többek közt ezen az indonéz szigeten is készül a híres (és nagyon drága) kopi luwak kávé, melyhez cibetmacskák közreműködése is szükséges… Kintamaniban a ma is aktív Batur vulkán és a kalderájában kialakult tó lélegzetelállító látványt nyújt. Ennél a tónál található a különleges temetkezési szokásáról ismert Trunyan falu is – a hinduk halálhoz való viszonyát ismerve a temető látogatása cseppet sem rossz élmény. A közelben járva megcsodálhatjuk a helyi legmagasabb vulkánt, az Agungot, de Tampaksiring Szent Forrása, a balinézek egyik legfontosabb zarándokhelye felé is érdemes elkanyarodni. 

Batur vulkán

Batur vulkán

Balin az állatbarátok is számtalan programot találhatnak: az elefántparkban testközelből ismerkedhetünk a hatalmas állatokkal; különleges, vadon élő majmokkal és egzotikus madarakkal a dzsungelekben találkozhatunk; Sanurnál pedig delfinekkel is lehet együtt úszkálni. A sziget művészeti központja Ubud: a helyi kézművesek, festők, szobrászok csodás alkotásai itt meg is vásárolhatók, de a táncelőadások és árnyjátékok is felejthetetlen élményt nyújtanak. Bali szigetén a nyüzsgő, bazárokkal teli Kuta környékén a leggyönyörűbbek a strandok: a hatalmas hullámok miatt a szörfösök is elsősorban ide járnak. Északon a legérdekesebb a fekete homokos Lovina Beach nevű tengerparti szakasz, de a nyugati Sanur is közkedvelt. Egy biztos: rosszul választani nem lehet, Balin mindenütt képeslapra illő az idill.