Dalmácia - Töretlen népszerűség

Dalmácia évtizedek óta kedvelt nyaralóhelye a magyar turistáknak. Könnyen megközelíthető autóval és busszal is, Splitig pedig akár vonattal is utazhatunk. Ódon városok, azúrkék tenger, hófehér sziklák adják a filmszerű hátteret az üdülésünkhöz, melyet izgalmas kulturális élmények, vízi és szárazföldi kalandok, zamatos falatok és pompás borok varázsolnak nagyon is élővé.

Szálláshelyül választhatunk egyet a számtalan szebbnél-szebb sziget közül, tévedni valószínűleg nem fogunk. Brač, Hvar vagy Korčula egyaránt jó döntés. A kristálytiszta tenger, és a ragyogó napsütés mellett a növényzet, a szőlő, a gyümölcsfák, az olajfaligetek, a különböző fűszernövények illata mind-mind segít a nyűgös hétköznapok kipihenésében és a feltöltődésben. Az ismert városok üdülőövezetei sem okoznak csalódást, hiszen remek helyek közül válogathatunk. Megelevenedik az elmúlt századok története, rengeteg a látnivaló: várromok, paloták, templomok.

Zadar, magyarul Zára óvárosa egy kis félszigeten helyezkedik el. Leghíresebb műemléke a köralakú Szent Donát templom, mely a 9. században épült. Hihetetlen jó akusztikájának ma is a csodájára járnak. Trogir történelmi városrésze 1997 óta a Világörökség része. Oszlopos balkonok, díszes belsőudvarok, régi címerek között sétálgathatunk. Székesegyháza, mely a 13. században épült, még egy 150 emberalakos szoborral is büszkélkedhet. A történelemkönyvekből is ismerős lehet a város, mert a tatárok elől családjával menekülő IV. Béla itt Trogir, azaz Trau várában talált menedéket. Kihagyhatatlan program a Krka Nemzeti Park meglátogatása, amit bátran nevezhetünk földi paradicsomnak is. Ha a vízesések esetleg vadvízi kalandokra csábítanának raftingolni a Cetina folyón lehet, de a szelídebbek kenutúrára is mehetnek a Zrmanja kanyonon.

Horvátország második legnagyobb városa Split, ahol a 293-ban épült Diocletianus-palota található. A császár nagyratörő tervei egy páratlan szépségű palota építéséről szóltak. Az építkezéshez a márvány Itáliából és Görögországból hozatta. A díszítéshez még szfinxeket is rendelt egyenesen Egyiptomból. A palota falai között terül el az óváros, amire hosszabb időt érdemes szánni. Császári termek, Jupiter-templom, Papalič-palota csak néhány a sok műemlék közül. A Szent Dujmo Székesegyház főkapuja feletti kőkoporsói Katalinnak és Margitnak, IV. Béla lányainak földi maradványait őrzik.

Ha már itt vagyunk, ne hagyjuk ki Dubrovnikot se, mert a város minden fáradságot megér. Kétségtelenül Horvátország legfestőibb városa, melynek főbb látnivalói a várost körülölelő 1940 méter hosszú városfalon belül található. A városfalat a 13-17 század között építették, a fal helyenként 25 méter magas, vastagsága 1,5-6 méter között változik. Főutcája 500 éves, és sokak szerint a világon a legszebb. A 15. században épült Rektor-palota épülete gótikus és reneszánsz stílusban épült. A Katedrálisban magyar vonatkozású emlékként megtekinthető Szent István királyunk állkapcsa és fogai. Érdemes libegővel felkapaszkodni a város felett magasodó hegyre, mert lenyűgöző kilátás tárul a szemünk elé. Dubrovnik jó választás az eleven kulturális programok kedvelőinek is, mert a Dubrovniki Nyári Fesztivál színvonalas koncertekkel, színházi előadásokkal várja az érdeklődőket.